Graviditet

En graviditet setter i gang store forandringer hos mor allerede fra første dag, både på det fysiske og emosjonelle plan. En rekke kroppslige og hormonelle endringer sørger for å forberede kroppen til å nære og bære frem barnet gjennom de ulike fasene i svangerskapet og den kommende fødselen. En ny epoke for de vordene foreldrene er i gang.

 

Vanlige plager og ubehag hos den gravide

Tidlig i svangerskapet er det mange som plages av kvalme om morgenen, når sulten melder seg eller gjennom hele dagen. Man kan føle at energinivået reduseres og det er svært vanlig å føle seg mer trøtt og uopplagt, spesielt de tre første månedene i svangerskapet.
Utover svangerskapet vokser fosteret og magen til mor blir større. Flere kjenner at
energinivået er bedre og at trøttheten avtar, og mange opplever at andre trimester er en god periode i svangerskapet.
Hormoner og den voksende magen påvirker allikevel både tyngdepunktet og balansen, korsryggens kurve og enkelte kan få bekkensmerter i andre eller tredje trimester. Plager i korsryggen, bekkenet eller i bena kan også påvirke søvnkvaliteten. Bare det å snu seg i sengen kan være ubehagelig eller smertefullt. Det er ikke uvanlig å sovne lett, for så å våkne utover natten og bli liggende søvnløs.
Fordøyelsesplager forekommer ofte, som for eksempel sure oppstøt og treg mage. Etter hvert som babyen vokser blir det mindre plass og presser på, både mot magesekken og mot tarmene. Magesyre kan finne veien opp i spiserøret der den ikke skal være og gi ubehag.

 

Behandling av gravide ved Lillestrøm muskel- og leddklinikk

Akupunktur er en skånsom behandlingsmetode som gjerne benyttes i forbindelse med lindring av svangerskapsrelaterte plager som kvalme og fordøyelsesbesvær, søvnproblemer, smertetilstander i muskel- og skjelett, stress og emosjonelle svingninger.
Vår akupunktør Sandra har erfaring med å behandle og rådgi gravide gjennom hele
svangerskapet og samarbeider med jordmødre i kommunene i nærområdet. I vår klinikk jobber vi tverrfaglig og er opptatt av at den vordende mor skal føle seg trygg og ivaretatt.
Modningsakupunktur anbefales fra uke 36 og kalles også fødselsforberedende akupunktur. Ved modningsakupunktur øker sirkulasjonen til livmorhalsen, og undersøkelser viser at fødsel går raskere og gir færre komplikasjoner hos fødende som har benyttet seg av modningsakupunktur.

 

Sandra Tevanovic

Akupunktør ved Lillestrøm muskel og leddklinikk