Mandag-fredag 08.00-19.00

Behandling av plantar fascitt

Mange kommer til oss med behandling plantar fachitt og har gått i månedsvis. De har forsøkt det meste for behandling av plantar fascitt uten resultat. Noen er så plaget at de ikke kan leve et normalt liv lenger. Smerten under foten er for hemmende til at fysisk aktivitet kan gjennomføres. Den vanlige joggeturen kan man glemme. Å avlaste foten er det som hjelper mest.

Så hva er denne tilstanden? Og er det noe vi kan gjøre for å behandling av plantar fascitt,
for å påskynde prosessen og til slutt bli smertefrie?

Plantar fascitt

Behandling plantar fascitt er en smertetilstand med spesifikk smerte lokalisert under helen. Den gir smerter når du tråkker ned. Plantarfascien er plate med bindevev som strekker seg fra hælputen til tåballene. En fettpute i hælen, over dette bindevevet, bidrar til å dempe trykket når du går. Under foten i bindevevesstrukturen er det også dårligere blodsirkulasjon, det bidrar derfor til en mer langsom tilheling og restitusjon av plantar fascitt.

Som regel går tilstanden over av seg selv, men kan for mange ta 1-2 år. I mellomtiden er det mange som behøver behandling(NHI).

Behandling plantar fascitt er den vanligste årsaken til hælsmerter hos idrettsutdøvere. Hulfot, overpronasjon og overtrening på hardt underlag er de vanskligste disponerende faktorene.

Overbelastning

I de aller fleste tilfellene skyldes årsaken til behandling plantar fascitt en overbelastning av plantarfasciaens feste inn mot hælbeinet.

Dette kan komme av for mye gåing på statisk underlag eller for mye tyngde på foten over tid. Ofte er de som har en instabil fot mer utsatt for plantar fascitt.  Overbelastningen forårsaker mikrotraumer og små rifter i fascien som forårsaker arrvev og slitasje av bindevevet. Over tid kan plantar fascitt bli meget plagsomt i form av smerter og nedsatt funksjonsevne. Typisk for behandling plantar fascitt er at smertene varer i lange perioder.

Lillestrøm muskel- og leddklinikk tilbyr naprapat i Lillestrøm

Prevalens:

Det er en relativt vanlig tilstand. Mellom 3.6 og 7% av normalbefolkningen opplever plantar fascitt.  Behandling plantar fascitt kan stå for så mye som 8% av alle løperelaterte skader. I løpet av et liv vil ca 10% av oss få plantar fascitt.

Symptomer på behandling plantar fascitt:

Typisk for de som har tilstanden er en slags stivhet under foten på morgenen som går seg til utover dagen. Spesielt gjør de første skrittene vondt. Å gå barføtt er som regel verre enn å bruke sko. Noen bruker betegnelser som beskriver smerten som knivstikk eller som det å «gå på knust glass». Ved undersøkelse har man smerter der fachiaen fester inn mot hælbeinet.

Årsak behandling plantar faschitt:

Vi har ingen fasit på hvorfor vi får plantar fascitt. Det eneste vi ser er at det har med for mye belastning å gjøre. Behandling plantar fascitt skyldes i stor grad overbelastning av festet på hælbenet, da enten i form av hopping, løping, gange eller stilleståing på harde underlag, ofte i kombinasjon med dårlig fottøy.

Er man i tillegg enten hulfot, plattfot eller overvektig er man ekstra utsatt. ene eller andre veien. Langdistanse løping er den hyppigste treningsformen assosiert med plantar fascitt.

Selv om eksakte årsakssammenhenger ikke kan skrives i stein ser man disse risikofaktorene:

  • Økt vekt hos inaktive
  • Økt alder
  • Nedsatt evne til å strekke ankelleddet (foten opp mot deg)
  • Nedsatt strekkbarhet av stortåleddet
  • Langvarig ståing

Diagnose plantar fascitt

Diagnosen er basert på sykehistorien. Gradvis utvikling av symtomer er typisk.

Det er mye som har blitt utprøvd. Resultatene varierer mye fra person til person. Avlastning hjelper. Behandling av plantar fascitt for å få løsnet opp i muskulatur og leddstrukturer i foten vil også avlaste og redusere smerter. Det vil også bidra til at foten får mer bevegelighet og mer sirkulasjon i selve fachiaen.   Det samme kan såler ved at de korrigerer fotstillingen.

Et annet effektivt tiltak du selv kan lære deg å gjøre ved oppstart av behandling for plantar fascitt er taping. Det finnes flere teknikker og low-Dye taping er vist å gi bedring i oppstartsfasen.

Et annet problem som kan gi smerter i samme område er hælspore. Denne tilstanden er at plantar faschitt tilstanden blir kronisk og senen blir omdannet til ben.

Behandling plantar fascitt er forstadiet til hælspore, en forbening av senefestene på hælbenet. Denne tilstanden kan forekomme dels på baksiden ved festet for hælsenen eller dels på belastningsflaten ved festet for fotsålens store bindevevsbånd.

Som naprapat i lillestrøm tilbyr vi hjelp med plantar fascitt.

Hva er naprapat?

Hva kan jeg gjøre selv for å bli bra av behandling plantar fascitt?

Hvile: Unngå å belaste foten i situasjoner som irriterer og trigger smerten. Bruk gode sko stabiliserer fotbuen. Innleggsåler kan også være et alternativ å prøve ut. Snakk med noen som er spesialisert innen området -det er viktig at du får rett type såler. 

Avlast så mye mye som mulig. Gå tur i skog og mark, på mykt og ujevt underlag. Unngå for mye asfalt tråkking og statisk belasning når du har behandling plantar fascitt. 

Tips Plantar fascitt

Et godt tips er å bruke en liten ball for å massere under foten. 

Du står oppreist og legger tyngden der smerten befinner seg.

Rull med jevne bevegelser, dette skal gjøre litt vondt. Smerten vil avta etterhvert. Kan gjøres en til to ganger om dagen.

Det å få hjelp og veiledning til å teipe opp foten og fotbuen kan også være et godt alternativ for å avlaste foten.

Test ut hva som fungerer best for deg og din smertetilstand.

Andre typer hælsmerter som kan ligne på plantar faschitt:

Smerter i ankler og føtter hos barn og ungdom forekommer vanligst ved sport og skader. Fotsmerter blant voksne over 50 års alder er artrose (ofte i stortåen) vanligste årsak.

Hva kan årsaken være?

Vanlige årsaker til behandling plantar fascitt:

Stressbrudd
Kan forekomme i flere av beina i foten. Har klar sammenheng med stor belastning – løper langt, fedme
Forekommer særlig blant idrettsutøvere med stor belastning på føttene, eks. løpere, hoppere
Symptomene debuterer akutt. Smerter som forverres ved belastning, stråler gjerne ut .

Behandling Plantar fascitt
Kronisk smertetilstand lokalisert der fotsenen fester til hælbeinet (calcaneus)
Skyldes stadig drag i senen, noe som kan føre til små rifter i senevevet. Hulfot, plattfot og mye løping på hardt underlag er de vanligste disponerende faktorene
Vanlig årsak til hælsmerter, særlig blant idrettsutøvere.
Symptomene er smerter ved belastning lokalisert under foten baktil. Stivhet om morgenen. I tidlig fase kun oppstartssmerter, senere mer vedvarende smerter.

Akillessenebetennelse
Overbelastning som utløser betennelse
Tilstanden er vanlig hos fysisk aktive personer
Typiske symptomer er smerte og stivhet i hælregionen. I tidlig fase kommer vanligvis symptomene før og etter fysisk aktivitet, senere hindres aktiviteten av symptomene. Det foreligger hevelse og lokal ømhet.

Bursitis calcanei
Baktil på hælen er det en slimpose (bursa) som kan bli betent. Vanligste årsak til betennelse er dårlig tilpasset fottøy med en stiv bakre kant som gnisser mot festet til akillessenen
Tilstanden rammer vanligvis middelaldrende og eldre mennesker, men den forekommer også blant idrettsutøvere
Symptomene er hælsmerten som lindres når pasienten går uten sko. Smerten er ofte verst når pasienten starter en aktivitet som utløser hælsmertene, tilstanden blir så forbigående bedre.

Severs sykdom
Betennelse i festet for akillessenen på hælbeinet (calcaneal apofysitt). En stram akillessene drar i festet ved løping og hopping og forårsaker mikrotraumer
Er den vanligste årsaken til hælsmerter hos barn og unge, hyppigst i aldersgruppen 5-11 år
Symptomene er hælsmerter, særlig etter fysisk aktivitet
Dysfunksjon i tibialis posterior senen
En slitasjetilstand (tendinopati) som oppstår hos en ellers frisk person, lokalisert til tibialis posterior senen av ukjent årsak
Forekommer oftest hos kvinner over 40 år. Forekomst angis til ca. 10 prosent hos eldre kvinner
I starten smerter på innsiden av foten og eventuelt hevelse over senen bak ankelkulen. Etter hvert oppstår plattfothet.

Hælputeforstyrrelse
Hælputen befinner seg direkte under hælbeinet (calcaneus), er en fettpute og virker som et hydraulisk, sjokk-absorberende lag. Den kan utsettes for støtskade(r) som kan medføre blødninger i fettputen og knusning av bindevevsdrag som holder fettvevet på plass. Derved minsker hælputens støtabsorberende egenskaper, og det oppstår irritasjon av beinhinnen på hælbeinet
Forekommer hyppigst blant eldre og overvektige, samt blant idrettsutøvere
Symptomene er hælsmerter ved belastning
Behandlingen er avlastning med støtdempende såler, eventuelt tilpasning av spesialsåle med utsparing for det mest smertefulle punktet, eventuelt hælkopp med støtdempende pute. Generell avlastning, eventuelt krykker i 2-3 uker. Det kan forsøkes gjentatte injeksjoner av lokalbedøvelse.

Stiv stortå (hallux rigidus)
Skader mot stortåens grunnledd kan gi økende bruskpåleiring, noe som medfører innskrenket bevegelighet.

Vanlig tilstand
Symptomene er smerter rundt stortåens grunnledd ved bevegelser som medfører oppoverbøyning i leddet, eks. løping, skigåing, hopping.

Hallux valgus, skjev stortå
Hallux valgus er en skjevstilling av stortåen som er vinklet i retning lilletåen, og der beinet innenfor stortåen vinkles innover mot den andre foten
Hyppig tilstand, særlig blant eldre kvinner
Symptomene er tiltakende ubehag med utvikling av en kul på innsiden av hodet til 1. metatars (mellomfotsbeinet). Huden over kulen kan bli rød, irritert og ømfintlig

Urinsyregikt, podagra
Gjentatte betennelser i perifere ledd, særlig i stortåen, oftest bare ett ledd, hyppigst hos middelaldrende menn, lange perioder uten plager mellom anfallene
Smerteanfallet utvikler seg til et maksimum etter noen timer, belastning av leddet er nesten umulig, og selv den minste berøring er ubehagelig.

Leddgikt, revmatoid artritt
Kronisk, tilbakevendende, betennelsessykdom av ukjent årsak som særlig angriper de små leddene i hender og føtter.
Rammer 1-2% av befolkningen, hyppigst blant kvinner
Betennelse som starter snikende i flere perifere ledd i hender og føtter, symmetrisk, kan senere angripe også større ledd.

Metatarsalgi
Smerter i mellomfotsbeina
Forekommer ganske ofte hos personer med tverrplattfot, hvor 2.-4. mellomfotsbein (metatarshode) ligger dypere enn normalt. Det oppstår lett hammertåstilling av tærne, og metatarshodene blir utsatt for større belastning enn normalt. Beinhinnen og bløtdeler omkring hodene av disse metatarsene blir etter hvert irritert.

Symptomene er smerter ved belastning
Behandlingen er avlastning i kort periode og tilpasning av innleggssåle som korrigerer, løfter opp, tverrbuen i foten.

 (Kilde NHI) .

Kontakt oss