Mandag-fredag 08.00-19.00

Nakkesmerter og hodepine.

Nakkesmerter og hodepine er ofte symptomer som hører sammen. Men ikke alltid.
Men hva er hva og hva kan du gjøre for å få bukt med smertene?

Hodepine

Tilstanden kalles cervikogen hodepine eller nakkehodepine, og kommer gjerne fra nakken og sprer seg ofte rundt i nakkeområdet, frem imot pannen og hodet. Denne hodepinen er oftest ensidig, men kan også forekomme på begge sider. Smertene kan kjennes i bakhodet, tinning, panne og/eller bak øyne. Nakkehodepinen kan vare fra en time til uker. Ved nakkesmerter og hodepine kan du også oppleve en minsket bevegelighet, stivhet eller ømhet i nakken. 

Nakkebevegelser og nakkeposisjoner kan provosere smertene, og man er også ofte trykkøm i øvre del av nakken. Hodepinen beskrives ofte som migreneliknende, men i en mildere form.

Hvorfor får man nakkesmerter og hodepine?

Nakkesmerter og hodepine kan skyldes slitasjeendringer i nakkevirvlene, skade eller sykdom. Men oftest er smerten relatert til holdnings- problematikk og spent muskulatur i øvre rygg og nakke. Dårlig bevegelighet i mellomskivevirvlene kan også gi symptomer som smerte i nakke og hodepine. Smertene kan stamme fra flere strukturer som skjelettet(ryggsøylen), mellomvirvelskivene, blodårene eller nervene i nakke- området. Du kan også kjenne utstråling ut i skulder og arm.

Smerten kan oppleves lokalt i selve området du har vondt, som for eksempel nakken, men den kan også oppleves på en annen plass enn der selve triggerpunktet (en hyperirritabel muskulær knute som gir smerte) sitter, for eksempel hodepine eller utstråling ut i skulder og arm. Dette kalles for referert smerte. Det vil si at du kan ha smerte på et område som påvirkes av strukturer i et annet område. Et aktivt triggerpunkt kan gi smerte selv når du hviler/er stille, og kan øke ved aktivitet.

Hvem får nakkesmerter og hodepine?

Kvinner plages tre ganger så mye som menn av disse typer hodepine: migrene, spenningshodepine og cervikogen hodepine.
Befolkningsstudien viser at 3,9 prosent plages av denne tilstanden.

Hva kan påvirke nakkesmerter og hodepine?

Mye av den statiske belastningen som vi gjør i hverdagen som å jobbe på pc, bruke nettbrett eller mobil rammer dette ofte området i øvre rygg og nakke. Både variasjon i hvordan du sitter når du arbeider og pauser er viktig for å avhjelpe dette. Også styrketrening er et viktig forebyggende tiltak. Forskning viser at behandling kombinert med trening har størst effekt på nakkesmerte.

Hva kan du gjøre for å få bukt med nakkesmerter og hodepine?

Ved å oppsøke en behandler som har kompetanse innen diagnostisering og behandling av denne type smerter kan du komme et steg nærmere til en lettere hverdag. Ved Lillestrøm muskel- og leddklinikk har vi flere dyktige terapeuter som daglig jobber med nakkesmerter og hodepine, og som også kan hjelpe deg med dine smerter.
 
De vil gjennomgå en grundig sykdomshistorie, undersøke bevegelighet og finne ut av hva som er årsaken til din smerte.
Bløtvevsbehandlingen vil minske spenningen i stramme og vonde muskler. Både naprapaten og osteopaten benytter seg av manipulasjon og mobilisering for å forberede bevegelse i ledd under sine behandlinger, som er en effektiv form for å behandle nakkesmerter og hodepine. En akupunktør benytter nåler som settes i spesifikke punkter for å behandle nakkesmerter og hodepine. Behandlingen kan innebære at du får ulike øvelser for å styrke opp nakkemuskulaturen som er forebyggende for langvarige nakkesmerter og hodepine.
 
Målet med behandling av nakkesmerter og hodepine, samt andre smertetilstander, hos samtlige av våre terapeuter er å minske smerte, gjenskape funksjonen og forhindre tilbakefall og langvarig smerte.

Hva kan man gjøre selv for å lindre og forebygge?

Som nevnt tidligere er trening og variert belastning viktig for å forebygge og styrke opp muskulatur som ofte blir overbelastet ved mye statisk belastning. Da er det lurt å finne på noen enkle ting i hverdagen som hjelper. Gå en tur, jogge, gjøre yoga eller trene styrke. Kanskje du kan fylle kaffekoppen bare halvfull slik at du må reise deg opp en ekstra gang for å hente mer kaffe? Mulighetene er mange. Det gjelder å få inn vanen slik at du ikke blir gående i et feil bevegelses mønster. Det er ofte flere grunner til at nakkesmerter og hodepine oppstår. Stress, mange gjøremål, uteblitt trening og feil ergonomi på arbeidsplassen er mulige årsaksmekanismer. Det kan være en stor fordel på å minske på hvor lenge om gangen du arbeider statisk.

Om alle disse ulike årsaksmekanismene som kan påvirke din kropp og smerte skal få plass i en kopp, rommer koppen bare en viss mengde. Når noen av disse faktorene tar for mye plass, for eksempel mye stress i hverdagen, renner det til slutt over og kroppen klarer ikke lenger å håndtere mengden feilbelastning på muskulatur og ledd. Dette kan utvikle seg til nakkesmerter og hodepinehodepine. Vi behandlere ser ofte at man venter i det lengste med å gjøre noe med problemet, noe som kan gjøre prosessen mot en smertefri hverdag lengre.

Eksempel på øvelse for nakken

«Dobbelthake»

Dobbelthake

Ligg på ryggen. Begynn med å tekke inn haken og lag en «dobbelthake». Holde denne stillingen i ca.10 sekunder, gå tilbake til utgangsposisjon og deretter repeter øvelsen. Hodet skal ha kontakt med gulvet gjennom hele øvelsen. I denne øvelsen styrker du opp de dype halsmusklene på framsiden av halsen. Øvelsen kan gjøres liggende på gulvet, stående mot en vegg eller når du sitter på en stol.

Tøyning av nakken, «øvre trapezius»

Øvre trapezius

Sitt på en stol med en arm under rumpa eller under stolen. Len hodet til motsatt side av armen du har under rumpa/stolen, bøy hodet litt framover og vri deretter hodet mot samme side som armen du har under rumpa/stolen slik at du ser skrått opp i taket. Hold denne posisjonen i noen sekunder før du går tilbake til utgangsposisjon. Gjenta denne bevegelsen 3-5 ganger per side. I denne øvelsen skal du kjenne at det tøyer i nakkemusklene.

Tøyning av nakken, «levator scapula»

Levator scapula

Sitt på en stol armen enten under rumpa eller under stolen. Bøy deretter hodet framover og vri hodet mot motsatt side av den armen du har under rumpa/stolen slik at du ser ned i armhulen. Hold denne posisjonen i noen sekunder før du går tilbake til utgangsposisjon. Gjenta denne bevegelsen 3-5 ganger per side. I denne øvelsen tøyer du nakkemusklene.

Kontakt oss

"*" indicates required fields